Felsefe grubu öğretmenleri ile birlikte öğrencilerimiz, Dünya Felsefe Günü kapsamında felsefeye yeni bir bakış açısı kazandırmak ve "Felsefe Nedir?" sorusuna cevap aramak için bir etkinlik düzenlemişlerdi.
Hazırlamış olduğumuz programa karşın yıl boyunca okulumuzda felsefe ile ilgili etkinlikler devam etti ve okulumuzda büyük ilgi gördü. Peki gerçekten felsefenin anlamına ulaşabildik mi?
Felsefenin bir diğer adı "düşünbilim"dir. Tam anlamına ise birkaç farklı yoldan ulaşabiliriz. Bunların başında kelimenin köküne ve doğuşuna göz atmamız uygun gelecektir. Felsefenin orjinal adı "philiasophia"dır.
Felsefe sözcüğü köken olarak Yunanca arıyorum anlamına gelen "philia" ve bilgi anlamına gelen "sophia" kelimelerinden türetilmiştir.
Buradan felsefenin bilgi ve aramak kelimelerinden oluştuğunu anlıyoruz. Yani felsefe bir bilgiye ulaşma yoludur diyebiliriz.
Felsefe kelimesinin kökeni ve hatta anlamı belli bile olsa felsefe kişiden kişiye göre değişebilir. Size göre felsefenin ne anlama geleceğini öğrenmek ve buna ulaşmak istiyorsanız daha önce felsefe ile ilgili yapılmış çalışmaları ve filozofların hayatlarını, yaşayışlarını ve görüşlerini incelemeniz bu konuda bir fikir sahibi olmanıza büyük ölçüde katkıda bulunacaktır.
Unutmayın, hayatınızın merkezine kendinizi koymalı ve kendinizi boş şeyler için üzmemelisiniz. Tıpkı bu konuda olduğu gibi bir şeyin gerçek anlamı ve değeri değil de sizin için ne ifade ettiği önemlidir. Bu dışarıdan bakıldığında biraz bencillik gibi görünse bile kendinizi boşuna üzmemeniz için gerekli olan bir şeydir.
Bu konuda yeni bir çalışma olaraksa okulumuzun sitesinde felsefi düşünce akımları ile ilgili içerikler paylaşmaya karar verdik.