T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İSTANBUL / ÜMRANİYE - Atakent Şehit Selçuk Paker Anadolu Lisesi

3 Adımda Verimli Ders Çalışma Programı Nasıl Hazırlanır?

Hemen hemen her öğrenci okul dönemi boyunca hayatının düzensiz bir hal aldığını, sosyal aktivitelere zaman bulamadığını ya da ders çalışamadığını söylenerek sitemler eder. Bu tarz sorunlar için ise en güzel çözüm ders çalışma programı hazırlayarak hem okul hayatını hemde sosyal hayatı bir arada yürütmekten geçiyor. Fakat birçok öğrenci bu durumda da sıkıntı çekerek ders programı hazırlarken hatalar yapıyor.

1- Kendinizi Tanıyın

Ders programı hazırlarken öğrencilerin en çok yaptığı hata maalesef maymun iştahlı davranmak. Bu duruma şöyle bir örnek verelim;

Ali günde ortalama 2-3 saat ders çalışıyor sonra bir gün ders çalışma programı yapmaya karar veriyor ve çalışma programını hazırlarken günlük kendine ortalama 5-6 saat ders çalışması gerektiği şartını koyuyor. Peki Ali bunu yapabilir mi? Tabi ki %99 oranla cevabımız hayır olacak.

İşte sizde ders programı hazırlarken her şeyden önemlisi kendinizin ne kadar çalışabileceğinizi iyi değerlendirip ona göre ders çalışma programı hazırlayın. Aksi taktirde abartılı rakamlar yazarsanız bir iki gün sonra ders çalışma programını zaten uyamıyorum diye bir kenara atmanız muhtemel. Ayrıca daha uygun bir ders programı hazırlamak için kendinize bir hafta süre tanıyıp bir hafta boyunca yaptığınız çalışmaları bir kenara not olarak ders çalışma programı hazırlarken de bu bilgilerden yararlanmanız daha verimli ders çalışma programı hazırlamanıza yardımcı olacaktır.

2- Kesin Zamanlar Belirlemeyin

Ders çalışma programları aslında ciddi olarak üzerine düşülmeden hazırlandığı zaman öğrencilerin moral olarak çökmelerine kadar gidebilecek sonuçlar ortaya çıkarıyor. Buna en güzel örneklerin başında program hazırlarken saat bazında şartları programa eklemek geliyor;

Mesela yine Ali saat 13:00'da okuldan çıkıyor ve eve 13:30'da eve geliyor. Programı hazırlarken de saat olarak aynı şekilde her şeyi dakikası dakikasına yazdı ve eve geldikten sonra yemek yedikten sonra saat 14:00'da ders çalışmaya başlaması gerektiğini program da belirtti. Fakat o gün Ali otobüsünü kaçırdı ve eve geç geldi. Programa uyamadı. Bu durumda genellikle ister istemez planladığı şeyi yapamadığı için öğrencinin morali bozulur ve zaten 14:00'da derse oturamadım bari bugün kendime tatil yapayım gibi düşüncelerle programa uymayı bırakabilir.

Peki çözüm nedir diyorsanız hemen söyleyelim.  Önünüzde iki mantıklı yol var ya ders programı hazırlarken kesin zamanlardan ziyade yuvarlak zaman dilimleri kullanmanız ya da günlük olarak ne zaman ne çalışacağınızı değilde günde hangi dersten hangi konuyu çalışacağınızı belirlemeniz gerekiyor. Mesela Pazartesi Matematikten temel kavramlar Türkçe'den Ses Olayları Biyolojiden de Hücre konusuna çalışıp en azı 50 soru test çözeceğim gibi her güne konularınızı yayabilirsiniz. Bu durum da yaşadığınız ufak tefek aksilikler programınıza uymanıza engel olmayacak fakat konu bazlı programlarda konularınıza çalışmadan yatmamaya özen gösterin aksi halde programın anlamı kalmaz.

3- Kendinize Vakit Ayırın

Ders çalışma programı hazırlarken dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta ise kendinize de vakit ayırmanız gerektiğini unutmamanız. Özellikle YGS-LYS sınavına hazırlanan öğrenciler kendilerini ciddi anlamda sürekli ders çalışması gerektiğini düşündüğü için ders çalışma programlarında ya kendilerine hiç vakit ayırmıyor yada ayırdıkları vakit dilimleri çok az oluyor. Fakat maalesef bu durumda hiç faydalı değil. Tamam önünüzde okul, sınav gibi önemli faktörler var fakat hiçbir şey sizden daha önemli değil bu yüzden rahatlamanız için günlük kendinize biraz vakit ayırmayı unutmayın. Fakat bunu yaparken de dozu iyi ayarlayın, ayrıca yaptığınız aktivitelerin sizi yormamasına dikkat edin çünkü daha sonrasında ders çalışmaya pek haliniz kalmaya biliyor. Bunun dışında haftada bir veya iki haftada bir kendinize bir gün tatil verip istediğiniz aktiveteyi de yapmanız iyi gelecektir.

Kaynak: meslekhocam.com

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 28.06.2017 - Güncelleme: 08.09.2023 16:44 - Görüntülenme: 2307
  Beğen | 2  kişi beğendi